Programmera mera – med Karin Nygårds

Skaparverkstan i Arvika bibliotek gästas av Karin Nygårds. Känt från TV programmet Programmera mera.

Konferens om samverkan för digital delaktighet

Här är några bilder från konferens om samverkan för digital delaktighet som Region Värmland hade möjlighet att ordna den 3 juni 2019. Presentationer och annat material publiceras här inom kort.

BilderProgramEnkät

INTRODUKTION

Inledning på dagen Mats Löfberg
Digitala inspirationsdagar – Mer Digital Mats Löfberg
Region Värmland
Bibliotekens roll i digitaliseringens tjänst Heiko Bubholz
Region Värmland
Grundläggande betaltjänster Pernilla Gälldin
Länsstyrelsen

DIGITAL TRANSFORMATION

Säkra medborgarnytta och välfärd med digital förändring

Region Västerbotten berättar om utbildning kring den digital transformation

Presentation
Andreas Skog
Region Västerbotten
Tjänstedesign = Användardriven design av tjänster  

Utveckla verksamheten med hjälp av metodstöd för tjänstedesign. Samskapa innovativa lösningar tillsammans med sina användare.

André Szeles
Experio Lab
Hållbar samverkan för delaktighet i en digital tid

Presentation
Britta Sandblom
Sambruk

SAMVERKAN OCH GODA EXEMPEL I VÄRMLAND

Goda exempel på digital samverkan

Låt dig inspireras av goda exempel som redan idag genomförs i Värmland

Maria Granader
Eda kommunAnnelie Lindberg
Torsby kommun
Workshop: Former för samverkan Gruppvis

Digitala inspirationsdagar i Årjäng

Nu var det dags för Årjängs kommun att arrangera digitala inspirationsmöten mellan ungdomar och äldre i samarbete med Region Värmland och Länsstyrelse.

Samarbete med Wikipedia

Visst är bibliotekarier fantastiska? De vet hur man hittar rätt i vår gemensamma kunskapsskatt. Och det är därför de i fokus för Wikimediarörelsen de kommande tre veckorna. Från 15 maj till 5 juni uppmuntrar Wikipedia dem att bidra till projekten på två sätt – antingen genom att lägga till källhänvisningar på Wikipedia (#1lib1ref) eller genom att berika Wikidata med uppgifter om bibliotek i Sverige (#FindingGLAMs).

Låter det roligt? Mer information finns här: https://wikimediasverige.wordpress.com/…/forestall-er-en-v…/ respektive https://wikimediasverige.wordpress.com/…/var-med-och-bidra…/.

Glöm inte bort att lägga till #1lib1ref i redigeringskommentaren då du adderar en källa!

Studiecirklar fortsätter med information om digitala betaltjänster

Eda kommun och bibliotek är bland de första där Region Värmland tillsammans med Länsstyrelse och en studieförbund hjälpt till med att arrangera studiecirklar för invånarna runt digitala tjänster. I anslutning till några studietillfällen runt de olika tekniska plattformer och deras handhavande är det nu dags att komplettera med ännu mer kunskap om bland annat Swish, BankID och mycket mer.

Eda fritid och kultur

Eda kommun bjuder in till en 2-dagars kurs för dig 65+ som vill ha grundläggande information och handledning i digitala betaltjänster såsom bl.a. Bank-ID och Swish, samt information om hur du skyddar…

 

StoryTech konferens 2019

Storytech Arena är att vi är en knutpunkt för berättardriven teknik och tekniskt stödda historier. Mål är att introducera nya upplevelser och främja utvecklingen av innovativa sätt att berätta historier.

Trots att lägereldarnas tid för länge sedan är över är historieberättandet idag större och viktigare än kanske någonsin tidigare. När vi varje dag översköljs av information är det de goda berättelserna, de som berättas på nya och innovativa sätt som fångar vårt intresse. Att skapa mervärde genom berättelser är något som används i alltifrån reklam, spel och konst, till journalistik och politik.

På Storytech Arena jobbar vi med frågor som: Hur kan vi berätta om våra världsarv på nya sätt? Hur kan vi underlätta för och utveckla hälsa och sjukvård med hjälp av VR och 3D-modeller? Vad kan VR och speldesign göra för undervisningen i skolan?

Nu ligger inbjudan till årets konferens StoryTech ute. Temat för årets konferens är ”AI – och andra sagor”. Låt dig inspireras och läs mer här:

Storytech konferens 2019

StoryTech utforskar AI – och andra sagor Under 2019 års konferens fokuserar vi på AI, konst och berättelser i olika former. Temat är “AI – och andra sagor” och vi lovar att bjuda på utmanande exempel med diskussioner som får det att klia lite extra i hjärnan.

Digitaliseringssnurran – ett verktyg för att beräkna och visualisera nyttan digitala tjänster i offentliga sektorn

SKL har tagit fram Digitaliseringssnurran. Det är ett verktyg för att beräkna och visualisera nyttan av kommunala investeringar. Med hjälp av Digitaliseringssnurran kan du göra beräkningar för att bedöma lönsamhet och effektivisering vid införandet av olika digitala tjänster.

Just nu finns det beräkningar för

  • Hemtjänst (Digital dag- och nattillsyn, nyckelhantering och medicinpåminnare)
  • Socialtjänst (Digitalisering av blanketter och digitalt beslutsstöd för ekonomiskt bistånd)
  • Administrativa processer – bygglovshantering

Digitaliseringssnurran

Digitaliseringssnurran är resultatet av ett regeringsuppdrag till Post- och telestyrelsen med anledning av regeringens bredbandsstrategi, Sverige helt uppkopplat 2025. SKL har medverkat i granskningen och ser verktyget som en hjälp för kommuner att ta fram underlag för investeringar i digitala samhällstjänster.

Dokumentär i P1 Konflikt: Jakten på datan – den digitala oljan

Om oljan drev det stora teknikskiftet när maskinkraft ersatte muskelkraft för hundra år sedan, så driver data skiftet som sker i dag. Men nu ska maskinkraft, i form av artificiell intelligens, ersätta hjärnkraft. Den som har mest och bäst data vinner. Frågan då var data kommer ifrån, vem som utvinner den – och till vilket pris?

Konflikt i Sveriges Radio P1 gör en djupdukning om vår tids kanske viktigaste råvara – data. Hör om Facebook, Estland och om hur Kina slår mynt på övervakningssamhället.

Jakten på datan – den digitala oljan – Konflikt

Om oljan drev det stora teknikskiftet när maskinkraft ersatte muskelkraft för hundra år sedan, så driver data skiftet som sker i dag. Men nu ska maskinkraft, i form av artificiell intelligens, ersätta hjärnkraft. Den som har mest och bäst data vinner. Frågan då var data kommer ifrån, vem som utvinner den – och till vilket pris?

Digitalt först rullar på nationellt

Digitalt först med användaren i fokus är ett distribuerat projekt: aktiviteter sker kommunalt och regionalt utifrån lokala behov och förutsättningar.  De regionala biblioteksverksamheterna har ett särskilt uppdrag att arbeta med kompetensutveckling och under årets första tre månader arrangerade de 149 aktiviteter under Digitalt först-flagg. 2399 (ej nödvändigtvis unika) biblioteksmedarbetare deltog i dessa!

I Värmland fortsätter vi genomföra bland annat workshops med arbetslagen i biblioteken, efter en behovsanalys som görs utifrån en självskattning.

(Bilden är tagen i Tekniska museets utställningen om dataspels utvecklingen i Sverige).

Datorspelet kan hjälpa återuppbyggnaden av Notre-Dame

Ibland kommer hjälp från otippade håll: Datorspelet Assassin’s Creed: Unity utspelar sig i ett realistiskt Paris under revolutionsåren. Notre-Dame är avbildat i nästan exakt detalj och kan hjälpa återuppbyggnaden efter branden tidigare i veckan.

Läs artikeln här

“Assassin’s Creed” kan hjälpa i Notre-Dames återuppbyggnad – DN.SE

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-17 09:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/assassins-creed-kan-hjalpa-i-notre-dames-ateruppbyggnad/ Kultur Datorspelet “Assassin’s Creed: Unity” utspelar sig i ett realistiskt Paris under revolutionsåren. Notre-Dame är avbildat i nästan exakt detalj.