Bibliotopia – framtiden är digitalt

Det var en budskap i de olika föreläsningar som hölls på årets Bibliotopia konferens, som ordnas av Kultur i Väst. Konferensen har som syfte att diskutera bibliotekens framtida möjligheter och utmaningar och riktar sig till politiker, kommunutvecklare, kultur-och bibliotekschefer, biblioteksmedarbetare och övriga intresserade.

När det gäller den digitala dimension i biblioteksutvecklingen påpekade Jesper Klein, som haft i uppdrag av Kungliga biblioteket att inom ramen för den nationella biblioteksstrategin utreda förutsättningar och möjligheter med en nationell digital bibliotekstjänst, att det krävs några krafttag för att skapa en nationell digital biblioteks eller e-medietjänster. En tjänst som inte konkurrera med de kommersiella i sektorn. Men en tjänst som framtidssäkrar biblioteken som en plats med jämlika villkor kring tillgången bl.a. tillgång till litteratur, information osv.

Alfred Ruth, författare, mångsysslare och entreprenör, presenterade några djupgående och konkreta exempel på hur den pågående kognitiva revolutionen är på väg att förändra samhället mer grundligt än den industriella revolutionen. Det skapar nya förutsättningar för oss människor och vår demokrati.

Vi lärde oss även att Sverige är en lång och tjock land. Illustrerat med hjälp av kartan. Den visar befolkningstättheten i olika kommuner och län som i sin tur ställer olika krav på samhällstjänster, däribland biblioteksverksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.