Verktyg för att minska nätmobbing

En debattartikel skriver författare Ingrid Remvall  “nästa gång du öppnar din laptop eller tar upp din mobil och dina fingrar söker sig över bokstäverna – kolla först så att dina bromsar fungerar”. Remvall diskuterar fenomenet nätmobbning bland unga, något som dock inte behöver vara begränsat till denna grupp.

Digitala verktyg, sociala medier, nätet och dess infrastruktur är redskapen som bokstavligen befria ordet. Men precis som Remvall poängterar är det människorna som skriver dessa som behöver göra skillnad på att säga sin mening och att kränka.

Hur stor problemet med nätmobbing är finns det ett antal undersökningar och många åsikter om. Många ansträngningar att stävja nätmobbing görs och fokuserar på att offren kan hantera situationen. Men tänk om förövarna fick tänka till innan hen skriver något kränkande? Må det vara ur en ren impuls eller annat motiv.

Detta fick den då 13 åriga Trisha Prabhu tänka till. Vad hon kom upp med var just det, en app som reagerar på aggressiva ord och uttryck och föreslå en paus eller föreslår att textförfattaren funderar över sin formulering. Enligt Prabhus organisation ReThink, som utvecklar applikationen, ger det mätbar effekt på minskat nätmobbning.

Applikationen har uppmärksammats på bland annat TED Talks rankas som en av de mest innovativa app hos Google Play. Tillgänglig idag bara på Engelska.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.